Pasticcio to nic innego, jak zapiekanka
makaronowa w wersji greckiej. Potrawa ta jest stosunkowo mało popularna,
pomimo iż niezaprzeczalnie zasługuje na uwagę, chociażby ze względu, iż
łączy w sobie aromaty na zasadzie kontrastów. W tym przypadku nasze
kubki smakowe będzie cieszył wyrazisty farsz mięsny i feta w kompilacji z
subtelna mozzarellą, beszamelem i makaronem penne.
Oto składniki, których będziemy potrzebować:
- opakowanie makaronu penne (skośne rurki);
- 500 gramów mielonego mięsa (jagnięciny lub wołowiny);
- pomidory w puszce lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego;
- 200 g sera feta;
- 500 g żółtego sera;
Oto składniki, których będziemy potrzebować:
- opakowanie makaronu penne (skośne rurki);
- 500 gramów mielonego mięsa (jagnięciny lub wołowiny);
- pomidory w puszce lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego;
- 200 g sera feta;
- 500 g żółtego sera;
- 200 g mozzarelli;
- cebula;
- oliwa z oliwek;
Do beszamelu:
- 50g masła;
- 2 płaskie łyżki stołowe mąki;
- 300ml mleka;
-szczypta gałki muszkatołowej;
Przyprawy: łyżeczka oregano, bazylii, cynamonu; pół łyżeczki kminku, sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzewamy oliwię i podsmażamy cebulę posiekaną w piórka do momentu zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i smażymy do chwili aż przybierze lekko brązowy kolor. Mieszamy je razem z pomidorami lub koncentratem. Nie można zapomnieć o tym, iż mięso powinno mieć dobitny smak z wyczuwalną nutą cynamonu, w innym wypadku zapiekanka stanie się mdła. Dusimy sos przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił. Wyjmujemy duże, żaroodporne naczynie i po wysmarowaniu oliwą, układamy na jego dnie dwie trzecie makaronu. Przed wyłożeniem sosu mięsnego, przykrywamy makaron startym żółtym serem. Na mięso wykładamy pozostałą część makaronu i zalewamy gęstym sosem beszamelowym. (Opis przygotowania beszamelu można znaleźć tutaj.) Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekamy do momentu zarumienienia się wierzchniej warstwy (20-30 minut).
- cebula;
- oliwa z oliwek;
Do beszamelu:
- 50g masła;
- 2 płaskie łyżki stołowe mąki;
- 300ml mleka;
-szczypta gałki muszkatołowej;
Przyprawy: łyżeczka oregano, bazylii, cynamonu; pół łyżeczki kminku, sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzewamy oliwię i podsmażamy cebulę posiekaną w piórka do momentu zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i smażymy do chwili aż przybierze lekko brązowy kolor. Mieszamy je razem z pomidorami lub koncentratem. Nie można zapomnieć o tym, iż mięso powinno mieć dobitny smak z wyczuwalną nutą cynamonu, w innym wypadku zapiekanka stanie się mdła. Dusimy sos przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił. Wyjmujemy duże, żaroodporne naczynie i po wysmarowaniu oliwą, układamy na jego dnie dwie trzecie makaronu. Przed wyłożeniem sosu mięsnego, przykrywamy makaron startym żółtym serem. Na mięso wykładamy pozostałą część makaronu i zalewamy gęstym sosem beszamelowym. (Opis przygotowania beszamelu można znaleźć tutaj.) Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekamy do momentu zarumienienia się wierzchniej warstwy (20-30 minut).
Smacznego! (:
Mięso i ser... To wystarczy, żeby zachęcić :D
OdpowiedzUsuńjak pycha!
OdpowiedzUsuńJuż jestem głodna - ale nie nie dziś już za późno, ale jutro rano zakupy i już mam pomysł na obiadek:D:D Dziękuję i oby częściej, bo zaczynam Cię obserwować :D
OdpowiedzUsuń