poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wigilijna zupa migdałowa na mleczku kokosowym

Mimo iż przepis ten zapewne doskonale znały nasze prababcie, należy przyznać, że zupa migdałowa z niewiadomych przyczyn przestała gościć na polskich stołach. Danie to pojawiło się w naszym wigilijnym menu zaledwie kilka lat temu, za sprawą mojej cioci, która jest mistrzem kuchni i uwielbia wprowadzać wszelkie kulinarne nowości. Zupa jest wprost wyśmienita, stąd pomysł, by podzielić się z osobami odwiedzającymi naszego bloga, tym oto przepisem...

Będziemy potrzebować:
-200g mielonych migdałów;
-1l mleka;
-2 łyżeczki cukru (wedle uznania mniej, bądź więcej);
-ok. 20g cukru waniliowego;
-pół łyżeczki cynamonu;
-2 łyżki masła;
-200 ml mleczka kokosowego;
-dwie torebki białego ryżu;

Przygotowanie:
Należy odlać szklankę mleka i ugotować w niej ryż (jeżeli jesteś nowicjuszem, prostszą opcją będzie ugotowanie ryżu na wodzie). Ryż należy gotować na wolnym ogniu, nieustannie mieszając, aby się nie przypalił. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i zalewamy pozostałym mlekiem oraz mleczkiem kokosowym, następnie ucieramy tak, aby składniki dokładnie wymieszały się ze sobą. Kiedy masa migdałowa jest gotowa, przelewamy ją do czystego rondelka i gotujemy. W momencie, gdy zacznie wrzeć przelewamy ją do garnka z ryżem i mieszamy składniki, nie doprowadzając ich jednak do ponownego wrzenia. Zupę podajemy na ciepło. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz